May 23rd

23rd May 2022

Four Operations with Money

The table shows the cost of the cinema. Use the table to answer the questions. 

  • How much does it cost for 1 adult and 1 child during peak time?
  • How much does it cost for 1 adult and 1 child during off-peak time? 
  • What is the difference between an adult and a child ticket during peak time? 
  • How much does it cost for 1 adult and 2 children during off-peak time? 
  • An off-peak family ticket costs £30 (for 2 adults and 2 children). Is it cheaper to buy an off-peak family ticket or 2 adult and 2 children off-peak tickets?
  • The cinema run a special deal on Monday where the tickets cost half the price of an off-peak ticket. How much are the adult and child tickets on Mondays? 


  • I have been given £5 to buy sweets. Chocolate cost 50p each and jelly sweets cost 40p each. How many books could I buy with my £5. Can you find different ways?


  • £10.95 + £7.95 = £18.90
  • £9.50 + £7.50 = £17.00
  • £10.95 - £7.95 = £3.00
  • £9.50 + £7.50 + £7.50 = £24.50
  • (£9.50 x 2) + (£7.50 x 2) = £34.00 so it is cheaper to buy a family ticket. 
  • Half of £9.50 = £4.75, half of £7.50 = £3.75

Challenge Answer

Various answers. Example answers: all chocolates = 10 (50p x 10 = £5), all jelly sweets = 12 with 20p left over (40p x 12 = £4.80), 5 chocolates (£2.50) and 6 jelly sweets (£2.40) with 10p left over.